De Polder!

koeienmelkenDe Polder! Een dag gewijd aan het polderlandschap van Midden-Delfland. Iedereen die zich betrokken voelt bij het Midden-Delflandgebied, het kleine groene hart, is zaterdag 1 oktober van harte welkom op twee mooie locaties tussen Delft en Rotterdam.

Wilt u ook weleens aan de slag op de boerderij? Van een waterschapbeheerder horen hoe een polder werkt? Het landschap schilderen of fotograferen, of luisteren naar verhalen over de polder?

Ook voor kinderen zijn er leuke dingen te doen zoals een kijkdoos maken, een speurtocht doen op de boerderij en een ooievaarsnest bouwen.

Het volledige programma is ook hier te downloaden.

De polders van Midden-Delfland zijn het beschermen waard!

Locaties

Hoeve AckerdijckHet biologische melkveebedrijf van Arie en Petra van den Berg heet iedereen welkom op de boerderij tussen Delft en Rotterdam. Op de boerderij is sinds juni ook een kinderdagverblijf.
Tijdens De Polder! is er de hele dag op het erf van alles te doen voor jong en oud en natuurlijk staat de koffie klaar.

Programma Hoeve Ackerdijk

 • 06.30 – 08.00 uur: melken en handen uit de mouwen bij de boer
  Heb je ook altijd al eens willen weten hoe het is om bij de boer te werken? Wees welkom om onder andere bij het ochtendmelken te helpen!
 • 8.00 - 9.00 uur: boerenontbijt
  Kom lekker smullen van een boerenontbijt om de dag goed te beginnen! 
 • 10.00 – 16.00 uur: speurtocht over het erf, klimmen op de strobalen en leren melken bij de kunstkoe en nog veel meer voor kinderen!
 • 10.00 – 16.30 uur: kijkdozen maken en kijken
  Kom kijken op het erf en maak een kijkdoos van de materialen die je op de boerderij vindt. Voor wie het wil ligt er een kijkdoosbouwplaat klaar! Alle gemaakte kijkdozen zijn ook te bekijken in de kijkdoostentoonstelling!
 • 10.00 – 12.30 uur: landschap schilderen met Kees Tetteroo
  Kom schilderen in de vrije natuur op een mooie plek. Schilderen met acrylverf en tips, trucs en technieken van Kees Tetteroo. Voor alle materialen wordt gezorgd.
 • 11.30 - 12.30 uur: 'De betekenis van het polderlandschap' - De polders van Midden-Delfland zijn zuurstoflongen om zuinig op te zijn, ze vormen een landschapstheater met veel groen en ruimte voor boer en recreant. Wat betreft de Midden-Delfland Vereniging wordt het Midden-Delflandgebied daarom het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland. De gemeente Midden-Delfland heeft een gebiedsbeschrijving op laten stellen als inhoudelijke onderlegger voor de aanvraag tot Bijzonder Provinciaal Landschap. Met het minisymposium en de gebiedsbeschrijving willen wij een inspiratievolle start maken en samen met maatschappelijke organisaties en overheden uit de regio komen tot een aanvraag aan de provincie om Bijzonder Provinciaal Landschap te worden. Een aantal sprekers zal kort en krachtig - TEDx waardig - vertellen wat het polderlandschap voor hen persoonlijk betekent. Het gaat o.a. om Rik Grashoff tweede kamerlid GroenLinks en fervent pleitbezorger voor behoud van de weidevogels, stadsbouwmeester van Delft en inwoner van Rotterdam Wytze Patijn, hoogheemraad van Delfland en auteur van ‘Niet bang voor water?’ Hans Middendorp, landschapsarchitect en oud-Rijksadviseur voor het Landschap Yttje Feddes, boer Arie van den Berg en burgemeester Arnoud Rodenburg van Midden-Delfland.
 • 12.30 uur - 13.30 uur: voor deelnemers aan het symposium wordt afgesloten met een streeklunch.
 • 13.00 - 15.00 uur: workshop polderlandschapsfotografie
  Themawandelgids Hans van Dorp neemt liefhebbers mee het veld in en geeft onderweg tips over landschapsfotografie in de polder. Neem camera en eventueel statief mee.
 • 14.00 - 15.30 uur: wandel mee met boer Arie
  Boer Arie zet zich in voor de weidevogels in het gebied en vertelt meer hierover.
 • Vanaf 16.00 uur: afsluiting met een proeverij van streekproducten en met muziek en het polderlied van de Maxima's. 
ArtCentreDelft Art Centre Delft ligt midden tussen de weilanden met weidse uitzichten en bijzondere beelden in de prachtige tuin. Paula Kouwenhoven en Jeroen van Schie bieden een sfeervolle plek waar kunst, natuur en landschap hand in hand gaan.
Een boerenpad verbindt het Art Centre met de andere locatie Hoeve Ackerdijk. Tijdens De Polder! is iedereen de hele dag van harte welkom, er is van alles te doen en te zien.

Programma Art Centre Delft

10.30 - 11.00 uur: opening van De Polder!; dag van het Polderlandschap in De Galerie met de fototentoonstelling DE KOE met Cas Oorthuys en Hans van der Meer uit de serie De Mix.
In deze bijzondere expositie van twee vooraanstaande fotografen staat de koe in het Nederlandse landschap centraal. Historische foto’s van Oorthuys en recent werk van Van der Meer nemen de bezoeker mee naar het boerenerf. De twee series laten zien dat het landschap en de melkveehouderij de afgelopen zeventig jaar ingrijpend zijn veranderd. Op uitnodiging van De Mix en het Nederlands Fotomuseum maakte Hans van der Meer een fotoserie geïnspireerd door het beroemde fotoboek Rundvee (1948) van Cas Oorthuys. Meer info: www.demixfotoprojecten.nl.

NB: de tentoonstelling is te zien t/m 1 december 2016
 • 11:00-12:00 uur: lezing historie van de polder door Pia van Oord.
 • 11:00-14:00 uur: bijentour over het terrein door de imker van KNNV afdeling Delfland.
  Ook wordt het Melarium (mela is Latijns voor honing) bezocht. Deze uitkijktoren biedt plaats aan bijenkasten voor duizenden bijen.
 • 11.00–14.00 uur: ooievaarsnest bouwen met Roel Teeuwen.
  Samen met beeldend kunstenaar Roel ga je aan de slag om met natuurlijke materialen zoals wilgentenen een ooievaarsnest te maken.
 • 11:00-16:00 uur: dichten in de polder, maak uw eigen Hai Koe.
  Een klein gedicht over een belevenis in de natuur.
 • 12.30 - 14.00 uur: gelegenheid voor streeklunch in de Galerie.
  Kosten: € 15,00 per persoon, ter plaatse te betalen.
 • 12.30 - 14.00 uur: audiotour door de beeldentuin met gevuld picknickrugzakje. 
  Met de audiotour word je rondgeleid door de tuin over de kunstwerken.
  Kosten: € 10,00 per persoon, ter plaatse te betalen.
 • 13.00-14.00 uur: de poldermachinist vertelt!
  Zonder het werk van de poldermachinist van Delfland zou meer dan de helft van Delfland onder water zou staan, zonder gemalen, pompen, sloten, singels, grachten, kanalen en vaarten? Een kijkje in de keuken van het werk aan droge voeten.
 • Tussen 13.00 - 16.00 uur: action weaving voor grote en kleine mensen met Lappie Lapstok
  Een spin maakt de prachtigste webben, maar daarin is hij niet alleen. Met zijn allen maken we een enorm web van gekleurde, gerecyclede touwen tussen de bomen in de tuin. Waar de een eindigt, begint de ander. Is het een labyrint of een achtbaan voor lieveheersbeestjes? We weten het pas als het af is. Daarna kan je er nog lekker in spelen! Kom je ook langs om even te helpen? 
 • 14:00-16:00 uur: wandelen met polderwachter/ kunstenaar Marcel Blekendaal. 
  In 2003 heeft beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal de polderwachter in het Hollandse landschap geïntroduceerd. Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. Marcel is een wandelend kunstwerk en vertelt verhalen. Je ‘beeld van de polder’ zal na de wandeling nooit meer hetzelfde zijn. 
 • 14.00–16.30 uur: landschap schilderen met Kees Tetteroo.
  Kom schilderen in de vrije natuur op een mooie plek. Schilderen met acrylverf en tips, trucs en technieken van Kees Tetteroo. Voor alle materialen wordt gezorgd.
 • Aan te raden is met de fiets te komen. Voor de fietsers ligt er een vrijliggend fietspad langs de Rotterdamseweg.
 • Voor wie met de auto komt lees hieronder de routebeschrijving. Vanaf de A13 kies afslag Delft Zuid, direct afslag TU-wijk. Onderaan de afrit linksaf, einde weg rechts. Vervolgens weg tot het einde volgen en linksaf de Rotterdamseweg op. Na ongeveer 2 kilometer vindt U de toegangsweg naar World Art Centre Delft en Hoeve Ackerdijk aan de linkerkant van de weg. Vanuit het Westland/A4 neemt U de N470; dan weer de afslag TU-wijk, en daar rechtsaf.
 • Parkeren: bij Art Centre Delft zijn voldoende parkeerplaatsen.
 • Openbaar vervoer: bus 40 rijdt over de Rotterdamseweg van Rotterdam Centraal naar Delft Centraal (vv). Uitstappen bij halte Ackerdijk voor de Hoeve Ackerdijk en halte scheepswerf Bocxe voor Art Centre Delft.
Bij De Polder! werken we met kleinschalige activiteiten. Als je er zeker van wilt zijn dat je kunt deelnemen aan een of meer van de activiteiten (vol = vol) raden we iedereen aan zich vooraf te reserveren. Reserveren kan via onderstaand formulier.
Als er nog vragen zijn, neem dan even contact op met Wil van Dalen: 06-10194079 of mail wil@middendelflandvereniging.nl
Reserveren voor De Polder!

Reserveren voor De Polder!

Voornaam, Achternaam
Voor een reactie terug door het secretariaat.
Vanzelfsprekend ben je ook van harte welkom als je (nog) geen lid bent van de vereniging
Kies het juiste aantal personen. Zijn het er meer dan 6? Geef dit dan op in het opmerkingen vak, en vult u uw telefoonnummer in. Mogelijk dat het secretariaat dan even contact met u op neemt.
Graag 06-nummer
U kunt meerder keuzes aanvinken, maar houdt rekening met overlapping van activiteiten.
U kunt meerder keuzes aanvinken, maar houdt rekening met overlapping van activiteiten.
Bezig met versturen