De vlag ging donderdag uit voor de lancering van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland, als eerste in Nederland.

Het feestelijk moment vond midden in het gebied plaats bij Hoeve Ackerdijk. B&W van Midden-Delfland, Zuid-Hollands gedeputeerde Han Weber en burgemeester Marja van Bijsterveldt van Delft waren van de partij. De Midden-Delfland Vereniging ontbrak niet, evenmin als andere gebiedspartners zoals Vockestaert, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Gebiedspartners
‘Het mooie van de aanwijzing van Midden-Delfland vind ik dat de gebiedspartners het initiatief hebben genomen’, zei de gedeputeerde. Volgens hem heeft de provincie dit omarmd omdat het open en groene gebied veel te bieden heeft aan de omliggende steden.  Zaak is nu om het gebied verder te ontwikkelen en daarbij ‘aan te sluiten bij de behoefte aan groen’ van die steden.

Verstedelijking
De burgemeester van Delft herinnerde eraan dat zij zich als voorzitter van de Midden-Delfland Vereniging had ingezet voor het kwaliteitspredicaat en hoe blij zij dus is dat het is gelukt.  Zij wees wel op de aanhoudende verstedelijking. Alleen al in Delft moeten er 15.000 woningen bij komen. Maar dat moet binnenstedelijk gebeuren. ‘Koste wat het kost moeten we Midden-Delfland open houden.’

Midden-Delfland dient zich dan wel te blijven ontwikkelen, aldus de burgemeester, ‘maar het gebied heeft nooit stilgestaan’.

Bidbook
Wethouder Govert van Oord van Midden-Delfland ging in op plannen uit het zogenoemde ‘bidbook’. De gemeente werkt zo krachtig verder aan een agrarisch en natuurgebied van hoge kwaliteit met goede recreatieve voorzieningen voor de stad.

Hij kaatste wel de bal terug naar de gedeputeerde en de provincie. Volgens de wethouder moet landschapsontwikkeling onderdeel uitmaken van het verstedelijkingsbeleid en kunnen meeprofiteren van de financiële middelen daarvoor. ‘Want het ommeland hoort erbij.’ Een PvdA-voorstel voor geld voor het Bijzonder Provinciaal Gebied haalde vorige week geen meerderheid in Provinciale Staten.

Daarna ging het gezelschap naar buiten om de speciale blauwkleurige vlag te hijsen. De gemeente had als cadeau voor de gedeputeerde een mooie schaal laten maken door Tineke van Gils waarin de contouren van het Midden-Delflandgebied staan afgebeeld. 

In het nieuws:

http://www.wos.nl/regionieuws/tvgemist/item?rnzWL3qdHERm1jNsRI10ww== (TV-item tussen 01m00 – 02m50s) NB Midden-Delflandgebied is Bijzonder Provinciaal Landschap, niet gemeente

Bekijk ook het filmverslag van Albert Tieken: