Zijn vrouw zou een lintje krijgen en dus ging Kees mee naar het gemeentehuis in Schipluiden. Maar de gedachte bekroop hem dat het weleens een truc zou kunnen zijn om hem mee te lokken en dat hijzelf gedecoreerd zou worden. ‘Ik hoopte dat het niet waar zou zijn…’

Aan het woord is Kees van Paassen die vrijdag 26 april de versierselen opgespeld kreeg als Lid in de Orde van Oranje-Nassau, mede vanwege zijn inzet en grote betrokkenheid met het Midden-Delflandgebied.

Kanoman
De kanoman van Midden-Delfland, zo introduceerde burgemeester Rodenburg hem in zijn toespraak. Kees van Paassen is immers praktisch dagelijks  te vinden op het water in zijn kano, camera in de aanslag. Duizenden foto’s getuigen van zijn liefde voor de natuur en het landschap. En hij deelt die beelden met de bijbehorende verhalen graag, denk aan zijn artikelenseries in de Midden-Delfkrant onder de titel Paradijselijk Midden-Delfland.  

De natuur zat al vroeg in de genen. In 1953 werd Kees vrijwilliger bij Scouting Den Hoorn, later werd hij voorzitter en in 1967 hielp hij met de oprichting van Scouting Schipluiden.

Presentaties
In 1985 sloot Kees zich aan bij de Midden-Delfland Vereniging. Sinds 2011 schrijft hij als vaste chroniqueur voor het verenigingsmagazine over flora en fauna in het gebied en weten mensen mede dankzij hem Midden-Delfland te vinden en te waarderen. Tijdens de jaarvergadering op 10 april in Maasland trakteerde hij de aanwezige leden op een presentatie. Zo’n zeventig prachtige beelden passeerden. Kees van Paassen geeft vele van deze presentaties, voor uiteenlopende doelgroepen zoals ouderenbonden, jaarvergaderingen van verenigingen, in openbare bibliotheken enz enz.

De burgemeester roemde verder Kees, want als hij op het water onregelmatigheden waarneemt of als zaken aandacht nodig hebben, weet hij het Hoogheemraadschap van Delfland, de gemeente of de landeigenaar te vinden.

Dubbel feest
Kortom, de koninklijke onderscheiding voor Kees is meer dan verdiend. Dat geldt evenzeer zijn vrouw Wil die vanwege haar jarenlange inzet voor met name ouderen als KBO-vrijwilliger en -bestuurslid op lokaal en regionaal niveau – en in 1994 was ze ook waarnemend burgemeester van Schipluiden – werd verheven tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dubbel feest!

Foto: Gemma van Winden-Tetteroo

In het nieuws:
https://issuu.com/wlmedia/docs/md-2019-05-02?e=9673442/67691292 (de Schakel Midden-Delfland van 2 mei, p. 1 en 9)
https://www.wos.nl/acht-lintjes-in-midden-delfland/nieuws/item?1130042
https://www.ad.nl/delft/deze-mensen-uit-delft-pijnacker-nootdorp-en-midden-delfland-hebben-een-lintje-gekregen~a01884ab1/
https://www.ad.nl/westland/deze-mensen-uit-westland-en-midden-delfland-hebben-een-lintje-gekregen~ac88f91f/