Themawandelingen Midden-Delfland Vereniging

Elke 1e zaterdag van de maand, gedurende de maanden april t/m juni, september t/m november, organiseren we themawandeling door het gebied. In de Midden-Delfkrant, de digitale nieuwsbrief en in de agenda van de website worden de themawandelingen aangekondigd.

Boerenpaden

Sinds enkele jaren zijn er ook vijf boerenpaden geopend in het Midden Delfland. Op de boerenpaden loop je dwars door boerenland en kun je genieten van het weidse uitzicht op de polders van Midden-Delfland. Je bent te gast bij de boer(in) en kunt er kennis maken met het boerenbedrijf en het platteland. Het boerenpad is in twee richtingen te lopen, de route is gemarkeerd met klompgele bordjes. De paden zijn van zonsopgang tot zonsondergang opengesteld tussen 15 juni en 15 maart, buiten het broedseizoen van weidevogels.

De boerenpaden zijn tot stand gekomen door samenwerking tussen ANV Vockestaert, het recreatieschap Midden-Delfland, het Hoogheemraadschap van Delfland en zeven boeren. De boerenpaden zijn gefinancierd door de Provincie Zuid-Holland en zijn onderdeel van het kwaliteitsprogramma ‘Integrale ontwikkeling tussen Delft en Schiedam (IODS)’.

De boerenpaden liggen in de Aallkeetbuitenpolder, de Ackerdijkse polder, de Duifpolder, de Foppenpolder en de Holiërhoekse polder. De folders met de routes en informatie over de boer(in) zijn hier te downloaden. Of te vinden in de speciale vogelhuisjes bij de entree van het pad bij de boerderij.
Meer informatie over de boerenpaden is te vinden op de website van de wandelpagina van Vockestaert of bij het informatiepunt op Hodenpijl.

Let op! Honden zijn helaas niet toegestaan.

Download pdf’s via onderstaande linkjes.

Ommetjes zijn korte wandelingen van meestal zo’n 3 tot 9 kilometer en geschikt voor zo maar even tussendoor, of voor een lekkere stap na het avondeten. Meer informatie over de 40 ommetjes kunt u hier vinden. Een folder met totaal overzicht kunt u openen door op de foto hierboven te klikken.

Van elk ommetje is een beschrijving met kaartje beschikbaar. Deze kunnen van uit onderstaande lijst worden opgehaald als PDF-bestand. Er zijn geen gedrukte versies beschikbaar. In de beschrijving van de Ommetjes wordt grotendeels gebruik gemaakt van het Wandelroutenetwerk Hof van Delfland met de bekende gele bordjes met rode verwijzingen.

 1. Woudse Polder route (4,9 km)

 2. De Woudse Droogmakerijroute (4,5 km)

 3. Waterzuiveringroute (5,4 km)

 4. Lookwateringroute (4,2 km)

 5. Voordijkshoornse Polderroute (4,5 km)

 6. Tanthofkade-Kerkpolderroute (3,7 km)

 7. Hodenpijlroute (7,3 km)

 8. Dorpsroute (9,5 km)

 9. Trambrugroute (4,7 km)

 10. Golfbaanroute (5,4 km)

 11. Tanthofkaderoute (5,3 km)

 12. Abtswoudseparkroute (3,8 km)

 13. Schie / Abtswoudsebos route (3.8 km)

 14. Ackerdijk Westroute (2,8 km)

 15. Boerenlandpad (5,9 km)

 16. Poldervaartroute (5,5 km)

 17. Kerkbuurtroute (4,5 km)

 18. Nieuwe natuurroute (3,5 km)

 19. Woudwegroute (5,5 km)

 20. Oostveenroute (4,9 km)

 21. Vlaardingervaartroute (5 km)

 22. Broekpolderroute 1 (5,5 km)

 23. Broekpolderroute 2 (5,4 km)

 24. Broekpolderroute 3 (5,5 km)

 25. Zuidbuurt / Krabbeplasroute (4,2 km)

 26. Lickebaertroute (4,9 km)

 27. Zuidbuurtroute (4,1 km)

 28. Vlietenroute (4,2 km)

 29. Doelpadroute (5,8 km)

 30. Noordvliet en Duifpolderroute (6 km)

 31. Trambrug Duifpolderroute (6,1 km)

 32. Burgerdijkroute (5,7 km)

 33. Commandeurspolderroute (6,2 km)

 34. Dijkpolderpadroute (6,1 km)

 35. Waterwegroute (5,3 km)

 36. Koningshoeksroute (6,7 km)

 37. Wilgenrijkroute (8,6 km)

 38. Ackerdijckseplassenroute (6 km)

 39. Bergboezem Berkelroute (5,2 km) *

 40. Noord-Kethelpolderroute (5,6 km)

* Route 39 is een tijdelijk alternatief voor een nog te verschijnen route Polderpadroute door de Schieveense polder. Deze verschijnt eind ’17 / begin ’18.

Wilt u een gps-wandeling volgen?
Klik hier voor gps wandelingen. Kies een route, klik op de + en gpx.

15 dagtochten door Midden-Delfland
U kunt hier 15 lange wandelroutes downloaden, in lengte variërend tussen 20 en 30 km. De routes zijn beschreven aan de hand van het wandelknooppuntennetwerk Hof van Delfland. De serie bevat zes lijnwandelingen (van ov- naar ov-punt), zes rondwandelingen (waaronder één superronde van ruim 70 km, uiteraard ook in delen te lopen) en drie tweedaagse wandelingen. Midden-Delfland is het waard lopend te ontdekken

Onderweg te zien
Beleef Midden-Delfland: dat doe je ook door vaker stil te staan en om je heen te kijken. Zowel voor degene die van buiten het gebied komt als voor de doorgewinterde local valt er veel te ontdekken. Daarom behalve een kaart en een routebeschrijving, ook informatie over wat u onderweg zoal tegenkomt. Over een molen of gemaal, historie van een polder, of de bijzondere kenmerken in het landschap.

Routes downloaden
De routebeschrijvingen zijn als PDF-bestand te downloaden. Via een link in het bestand (onder het routekaartje) kunt u deze ook als GPX- of ander format downloaden om bijv. in een GPS-apparaat te gebruiken. Het wandelknooppuntennetwerk staat op ‘De sterkste wandelkaart. Hof van Delfland en omstreken’, uitgave Buijten & Schipperheijn (ISBN 978 90 5881 874 4). Raadzaam is om ook een topografische kaart van het gebied met schaal 1:50.000 of kleiner mee te nemen.

Lijnwandelingen

1: Dwars door Midden-Delfland; Vlaardingen-West – Op Hodenpijl (28,4 / 26,4 km)

2: Langs de zuidrand van Midden-Delfland en Schieveen; Maassluis Centrum – Berkel-Westpolder (28,8 km)

3: Langs de oostrand van Midden-Delfand: Schiedam NS – metrostation Nootdorp (26,5 km)

4: Langs de noordrand van Midden-Delfland; Wateringse Veld – Zoetermeer NS (29 km)

5: Door het hart van Midden-Delfland; Schiedam NS – Wateringse Veld (24,6 / 25,5 km)

6: Door stad en land; Maassluis – Delft NS (25, 1 km)

Rondwandelingen

1: Rondom de Zuid van Midden-Delfland (22,6 / 22,2 km)

2: Rondom het hart van Midden-Delfland (22,5 / 20,7 km)

3: Rondom de Oost van Midden-Delfland (26,1 km)

4: Rondom de Noord van Midden-Delfland (19,4 km)

5: Rondom de West van Midden-Delfland (25,9 km)

6: Langs de buitengrens van het Groene Hart van zuidwest Holland (Grote ronde van Eef Boeve) (71,5 km)

Tweedaagse wandelingen

1: Schiedam – Zouteveen – Maassluis (19,4 km + 20,3 km)

2: Wateringse Veld – Maasland – Delft (19,2 km + 25,4 km)

3: Berkel-Westpolder – Maasland – Vlaardingen-West (23,4 km + 17,7 km)

Hulp bij het up-to-date houden van de routebeschrijvingen
De routes worden minimaal 1x per jaar gemonitord. Ook u kunt eraan bijdragen om de routes zo up-to-date als mogelijk te houden. Merkt u onderweg dat er dingen zijn veranderd of niet (meer) kloppen, of staan in de tekst andere fouten, stuur dan een mail naar [email protected] zodat wandelaars na u daar weer plezier van hebben. Ook als u iets anders over de lange wandelingen hebt op te merken, horen we dat graag.

Praktische informatie over openbaar vervoer en overnachten

Openbaar vervoer
http://9292.nl/
http://www.ns.nl/
https://www.ret.nl/
https://htm.nl/ 

Overnachten
http://delflandelijklogeren.nl/
http://benbrechthuis.nl/ (Rechthuis van Zouteveen)
http://www.bbmaasland.nl/
http://www.vriendenopdefiets.nl/nl/ (alleen leden)
https://www.bedandbreakfast.nl

Naast de 40 ommetjes heeft de Midden-Delfland Vereniging ook een aantal series met zes wandelroutes ontwikkeld.
Serie 2 en 3 “zes wandelroutes” zijn te koop via de webshop.
Serie 1 is helaas uitverkocht.

Overzicht van de wandelingen

 1. Vockestaertroute. Start Dorpstraat Schipluiden, via de Valbrug, Keenenburgweg naar Zuidkade, via Tanthofkade/Abtswoude, Broertjespad/Octave de Coninckpad, Woudweg. Via Trekkade/ Vlaardingsekade terug naar Schipluiden.

 2. Broekpolderroute. Van NS station Vlaardingen langs de Vlaardingervaart, een ronde door de Broekpolder en weer terug langs de Vlaardingervaart naar NS station Vlaardingen.

 3. Commandeursroute. Start Maasland busstation. Dan langs de Middelvliet, de Kwakelweg, Commandeurskade en door Maasland terug naar het busstation

 4. Polderpadroute. Start Maasland busstation, over Dijkpolderpad, door Steendijkpolder, langs de Nieuwe Waterweg, door Maassluis terug naar Maasland.

 5. Gaagpadroute. Start Dorpstraat Schipluiden. Over fietspad naar Kwakelweg en langs de Noordvliet. Over de Duifpolderdijk terug naar Schipluiden.

 6. Kralingerpadroute. Start NH kerk van De Lier. Via Burgerdijksweg naar het Kraaijennest. Terug naar De Lier via de Lierweg.

 7. Woudse-Polderroute. Start ’t Woudt. Via fietspad om ’t Woudt richting Woudse Droogmakerij naar de Lotsweg. Via de Zwethkade noord naar de Zeven Gaten en Lierhand terug naar ’t Woudt.

 8. Hodenpijlroute. Start Dorpsstraat Schipluiden. Via Zuidkade en Tanthofkade naar Den Hoorn. Dan via Tramkade terug naar Schipluiden.

 9. Holierhoekse route. Start Vlaardingen Holy (begraafplaats). Vandaar richting Vlaardingervaart en langs de vaart. Via de Willemsoordseweg, Oostveenseweg, Harreweg, Woudweg en Holyweg terug naar beginpunt.

 10. Poldervaartroute. Start Schiedam eindpunt tramlijn 1. Via Kethelpark langs de Poldervaart, Schieweg, Mantjeskade, recreatiepark Abtswoude en Broertjespad/Octave de Koninckpad terug naar beginpunt.

 11. Lickebaertsroute. Start NS station Vlaardingen-West. Via recreatiegebied Vlaardingen West, recreatiegebied Maassluis Oost weer terug naar NS station Vlaardingen-West.

 12. Ackerdijkroute. Start parkeerplaats Rotterdamseweg. Pad loopt door de polder naar de snelweg A13. Daarna naar het buurtschap De Zweth en langs de Rotterdamseweg terug naar startpunt.

 13. Klaas Engelbrechtsroute. Start Dorpsstraat Schipluiden. Via pad langs de Zijde, de Oostbuurtseweg, Woudseweg,over de Voddijk (gesloten 15 maart – 15 juli), weer langs de Zijde terug naar startpunt.

 14. Berkelse Zwethroute. Start buurtschap De Zweth. Over het fietspad richting A13. Daarna langs de Berkelse Zweth, fietspad en Ackerdijkseweg, ventweg langs de A13 terug naar startpunt.

 15. Abtswouderoute. Startpunt Bushalte Den Hoorn. Via Tramkade langs de sportvelden in de Kerkpolder. Daarna Tanthofkade, Mantjeskade, Abtswoudsebos, en Tanthofkade terug naar Den Hoorn.

 16. Zouteveenseroute. Start Dorpsstraat Schipluiden. Via Vlaardingsekade, pad (‘Laan van Piet van de Ende’) door de Zouteveensepolder, Over de Zouteveenseweg, stukje Zuidkade, en een rondje door de Kerkpolder, via Tramkade terug naar startpunt.

 17. Dorppolderroute. Start Dorpsstraat Schipluiden. Via fietspad langs de Oostgaag naar de Maaslandsedam. Dan via Kralingerpad, Scheeweg, Kraaiennest, Dorppolderweg en langs de Zijde terug naar startpunt.

 18. Aalkeet-Buitenroute. Start Maasland busstation. Via de Zuidbuurt, door de Aalkeet-binnenpolder, Broekpolder en over de dijk langs de Boonervliet terug naar het startpunt.

Mooi dichtbij is dé website waar (bijna) alles te vinden is over Midden-Delfland.
Voor wandelen is er een enorm aanbod van routes te vinden op beleef.mooidichtbij.nl
De wandelaar gaat rechtstreeks naar: http://recreatie.middendelfland.net/wandelen/

GPS wandelingen

Er zijn een aantal gps-wandeltochten uitgezet. Deze kunt u downloaden als u hier klikt. Kies vervolgens een route, klik op + en gpx en download de gewenste route.

Agrarische Natuurvereniging Vockestaert heeft enkele wandelpaden door het agrarisch gebied ontwikkeld. Meer informatie is te vinden op de website van Vockestaert.

De NS heeft zogenaamde Groene Wissels, dit zijn van station-naar station wandelingen. In Midden-Delfland zijn drie Groene Wissels:

Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de werkgroep Paden van de Midden-Delfland Vereniging, is op 23 april 2015 een mini-symposium gehouden met als titel “Midden-Delfland als wandellandschap”.
Daarbij is op feestelijke wijze de eerste (route-)paal geplaatst van het wandel-knooppunt-netwerk Hof van Delfland.

Video: Albert Tieken

Boerderijenfietsroute in het bezoekerscentrum

juni 30th, 2019|Reacties uitgeschakeld voor Boerderijenfietsroute in het bezoekerscentrum

Op Midden-Delfland Dag 2019 is de nieuwe Boerderijenfietsroute gepresenteerd. In het Bezoekerscentrum Midden-Delfland worden foto’s uit het routeboekje geëxposeerd. Een goede reden om de mooie en rustige Levende Buitenplaats te bezoeken en het bezoekerscentrum in [...]

Wandelgids Wandelen in Delfland

juni 30th, 2019|Reacties uitgeschakeld voor Wandelgids Wandelen in Delfland

Mooi wandelen in Delfland, kan dat? Dijkgraaf Piet Hein Daverveldt beantwoordt die vraag met een volmondig ‘ja’ in zijn voorwoord van een gloednieuwe gids met wandelingen in stad en ommeland van Delft. Het Midden-Delflandgebied komt [...]

Zuidbuurt en Schipluiden vierden Midden-Delfland Dag

juni 17th, 2019|Reacties uitgeschakeld voor Zuidbuurt en Schipluiden vierden Midden-Delfland Dag

De weergoden waren de organisatie van de Midden-Delfland Dag zaterdag 15 juni gelukkig goed gezind. De in de nacht en ochtend neergutsende regen stopte op tijd voor de opening bij de Wijnboerderij in de Vlaardingse [...]