Op Midden-Delfland Dag is de gebiedsvisie van het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland gepresenteerd. Hoe zorgen we ervoor dat al het groen en de natuur nog waardevoller en toegankelijker wordt?

Recreëren in de natuur is populair. Ook onder de ruim 2 miljoen inwoners van de regio Rotterdam Den Haag met zo’n bijzonder landschap om de hoek. Gemeenten die met hun agrarische , recreatie- en natuurgebieden daarvan deel uitmaken, en gebiedsorganisaties stelden de visie op om ervoor te zorgen dat al dat unieks optimaal benut wordt. De Midden-Delfland Vereniging ontwikkelde eerder een gebiedsvisie en werkte ook mee aan deze visie, klik hier om deze te lezen.

Iets waardevols 
Marja van Bijsterveldt is voorzitter van de Landschapstafel: ‘Het besef dat we samen iets waardevols in handen hebben, dat voelen we. Zeker in onze sterk verstedelijkte regio. De aanwijzing tot eerste Bijzonder Provinciaal Landschap van Nederland bracht erkenning.

Maar ons gezamenlijke landschap kan nog zoveel meer voor ons betekenen. En wij kunnen nog veel meer doen voor ons landschap. Het is aan ons die beweging te creëren. Met deze visie in de hand gaat nu het echte werk beginnen. Zo wordt al dat groen aan de voet van de inwoners van onze steden nog krachtiger, bekender én geliefder.’

Alvast sfeer proeven van het bijzonder landschap Midden-Delfland: klik dan hier voor een filmpje. 

Aan de slag
De komende jaren gaan de partijen aan de slag met de volgende opgaven:

  • Bekendheid & recreatie

Een rondje fietsen, wandelen, hardlopen, skaten, paard rijden of varen in het groen… Hoeveel inwoners van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag zijn op de hoogte van al die mogelijkheden van het Bijzonder Provinciaal Landschap? En aan de andere kant, hoe zorg je er tegelijkertijd voor dat het niet té druk wordt?

  • Ruimtelijke kwaliteit

Mensen zoeken niet alleen rust en ruimte. Ze willen ook recreëren in een landschap met kwaliteit. Met vergezichten, natuur en rust. Een landschap zoals het weidse, oeroude polderlandschap van Midden-Delfland.

  • Duurzame landbouw

De melkveehouderij zorgt dat het polderlandschap onderhouden wordt. Midden-Delfland is de bakermat van de duurzame landbouw: de meeste boeren zijn óf kringloopboer, óf ze boeren biologisch of natuurinclusief. Een duurzaam verdienmodel is nodig om te overleven in onze drukke omgeving.

  • Biodiversiteit

Bij biodiversiteit moet je in het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland vooral denken aan weidevogels en kruidenrijk grasland. De grutto en de wilde bij zijn belangrijke iconen. Maar ook het maaibeheer van bermen biedt nog meer kansen voor flora en fauna.

  • Water & klimaat

Het vasthouden van water is nodig om in te kunnen spelen op de toenemende droogte en bodemdaling én om de uitstoot van broeikasgassen vanuit de veenbodems te verminderen. Anderzijds moeten.

BPL Midden-Delfland 
Het Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland ligt in het hart van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Naast de gemeente Midden-Delfland behoren ook de recreatie-, natuur- en landschapsgebieden van de gemeenten Lansingerland, Pijnacker-Nootdorp, Delft, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Maassluis en het Westland erbij. Zij maken deel uit van de Landschapstafel, samen met de provincie Zuid-Holland, het Hoogheemraadschap van Delfland, LTO Noord Delflands Groen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Zuid-Hollands Landschap en de Midden-Delfland Vereniging.