Op 5 maart overleed Hein van Bohemen, vijf dagen voor zijn 72ste verjaardag. Hij werd in april 1996 bestuurslid van de Midden-Delfland Vereniging en een jaar later al secretaris. Dat bleef hij drie jaar. Maar zijn hart lag bij de werkgroep Paden, die hij in 1999 oprichtte en tot voorjaar 2016 voorzat, toen droeg hij het stokje over. Daar met name heeft Hein in Midden-Delfland zijn sporen nagelaten.

Onder zijn aanvoering werd een netwerk van paden bedacht en gerealiseerd. Vandaag de dag hebben wandelliefhebbers de keuze uit drie series van zes wandelroutes, naast de razend populaire ‘40 ommetjes in Midden-Delfland’. In april 2015 organiseerde de werkgroep ter gelegenheid van haar vijftienjarig bestaan het symposium Midden-Delfland als Wandellandschap, met een rijk lezingenprogramma en als klapstuk de plaatsing van de eerste paal van het wandelrouteknooppuntennetwerk aan de Tramkade op Hodenpijl.

Bioloog
Door zijn werk als bioloog bij het ministerie van Landbouw en Visserij raakte Hein eind jaren zeventig betrokken bij de Reconstructie van Midden-Delfland. Reden om hem vorig jaar om een bijdrage te vragen voor de Special. Hij schreef regelmatig in de Midden-Delfkrant, over het plantenleven (zo was hij in 2005 de initiator van de Special Planten & Dieren van Midden-Delfland) en over (nieuwe) wandelroutes. Met kennis van zaken en grote vasthoudendheid pakte hij de zaken aan.

Hein was vorig jaar mei de eerste auteur die zijn kopij inleverde, met de woorden: ‘Bijgaand tref je mijn concept-artikel over dromen over de toekomst van Midden-Delfland aan. Ik heb toch meer woorden nodig gehad, om een genuanceerd verhaal te maken. Ik hoop dat het voor de redactie acceptabel is.’ En direct aansluitend: ‘Gisteren heb ik de mededeling gekregen dat ik acute leukemie heb en zonder behandeling gaven ze me een paar weken tot een paar maanden. Raar idee. (…) We hopen er het beste van.’ Daarna ontrolde zich voor Hein en zijn vrouw Janny een zwaar jaar, met wisselend hoopvolle perioden en tegenslag.

Natuurvisie
Hein ordende ondertussen zijn archief en bood een aantal documenten uit zijn Reconstructietijd aan. Dat was een welkome aanvulling op het initiatief van Natuurmonumenten om na 40 jaar weer eens een samenhangende Natuurvisie voor (groot) Midden-Delfland te maken. 
Het is jammer dat Hein het uitkomen daarvan niet meer heeft kunnen meemaken en dus ook niet meer van commentaar zal voorzien, want dat zou hij ongetwijfeld graag hebben gedaan.
(bijdrage van Pia van Oord)

Foto: Albert Tieken