De achterban van Natuurmonumenten maakt zich grote zorgen over de teloorgang van het typisch Nederlandse landschap. Daarom heeft algemeen directeur Marc van den Tweel het ‘Aanvalsplan voor het Nederlandse Landschap’ aan staatssecretaris Martijn van Dam overhandigd. Als het aan de Midden-Delfland Vereniging ligt, wordt het Midden-Delflandgebied het eerste Bijzonder Provinciaal Landschap in Nederland.

Aanvalsplan
Met het aanvalsplan roept Natuurmonumenten de overheid op de regie te nemen en verloedering van het Nederlandse landschap tegen te gaan. Anneklaar Wijnants, provinciaal ambassadeur van Natuurmonumenten in Zuid-Holland en Zeeland, kent de mogelijke risico’s van verstedelijking in de provincie Zuid-Holland maar al te goed.

‘Zuid-Holland heeft naar aanleiding van alle ophef over kustbebouwing in 2016 de ongerepte stranden aangewezen als onderdeel van het Natuur Netwerk Nederland (NNN). Een goede zet, want hierdoor genieten deze stranden meer bescherming en blijft het door velen gekoesterde kustlandschap onaangetast. Dit is een voorbeeld van een provincie die de regie pakt wanneer dat nodig is. Het Midden-Delflandgebied verdient een beschermde status. Er ligt echter nog zo’n mooie kans voor de provincie Zuid-Holland om waardevol landschap te beschermen, namelijk door het Midden-Delflandgebied als Bijzonder Provinciaal Landschap aan te wijzen’.

Aldus Wijnants. De Tweede Kamer nam in de zomer van 2015 een amendement aan om landschappen zoals dat van Midden-Delfland beter te beschermen. De nieuwe wet Natuurbescherming biedt de mogelijkheid om waardevolle landschappen aan te wijzen als bijzonder provinciaal landschap. ‘Midden-Delfland is de groene long voor twee miljoen Randstedelingen. Met het oprukken van de steden Rotterdam, Delft en Den Haag komt het (polder)landschap met zijn natuur, cultuur(historie) en recreatie in de verdrukking. Met de beoogde komst van de Blankenburgtunnel wordt het landschap desastreus aangetast. Alleen al voor alle inwoners van Zuid-Holland verdient Midden-Delfland deze beschermde status.’

Brede steun voor plan ‘Omgangsvormen met een landschap van stand’
De gemeente Midden-Delfland heeft samen met andere gemeenten en gebiedsorganisaties een totaalplan voor het Midden-Delflandgebied als Bijzonder Provinciaal Landschap uitgewerkt. Doel is om de beschermde status voor het polderlandschap te verkrijgen en het proces voor de provincie Zuid-Holland te vergemakkelijken. Op het plan, getiteld ‘Omgangsvormen met een landschap van stand’, kwamen steunbetuigingen vanuit alle omliggende gemeenten, inclusief Rotterdam en Den Haag, en betrokken organisaties zoals de Midden-Delfland Vereniging en Natuurmonumenten. Het plan is klaar en gaat nu officieel naar de provincie. De provincie is nu aan zet om het Midden-Delflandgebied aan te wijzen als Bijzonder Provinciaal Landschap.

Wijnants: ‘Midden-Delfland zou hiermee het eerste landschap in Nederland zijn dat deze status krijgt en dat juichen wij van harte toe.’