Het was misschien wel de zonnigste Midden-Delfland Dag ooit. Niets voor niets zochten veel bezoekers hun ‘toevlucht’ op het water. Ze stapten in een fluisterbootje, voeren mee met de trekschuit de Goude Leeuwin of maakten een rondvaart: bekijk de filmbeelden, klik hier.

Opening
Een groen bewaard geheim had de Midden-Delfland Vereniging dit jaar gekozen als thema. Centraal stonden de Zwethzone, Maasland en Rijswijk-Sion.
De aftrap was bij Paviljoen de Zweth, een uitgelezen locatie met een prachtig uitzicht op het polder- en weidevogellandschap van Midden-Delfland en de markante kerktoren van ’t Woudt. 

Voorzitter Koos Karssen en Midden-Delflands burgemeester Arnoud Rodenburg verrichten de opening, vanaf het bruggetje over de Zweth dat de gemeenten Westland en Midden-Delfland sinds een paar jaar dichterbij elkaar heeft gebracht. Zij werden dan ook geflankeerd door o.a. de kersverse Westlandse wethouder Michiel Ferwerda.

Bijzonder Landschap
Onder Koos Karssen is het de gewoonte geworden om bestuurders uit te nodigen voor een informeel gesprek om de dag op te starten. Onder hen waren ook de burgemeesters Marja van Bijsterveldt (Delft) en Edo Haan (Maassluis). ‘De kop is eraf, een goede discussie over het belang van behoud en ontwikkeling van dit mooie Bijzonder Provinciaal Landschap’, twitterde Marja die beschermvrouwe van de vereniging is. 

Aansluitend praatte Floor Koornneef van het weidevogelpact de gasten bij over de ‘tijdelijke’ bewoners van de Woudse Polder. Midden-Delfland is een belangrijke kraamkamer voor met name grutto’s.

Boerderijen
Ondertussen hadden veel bezoekers hun weg allang gevonden naar de boerderijen Boerin in Midden-Delfland, Landlust en Bouwlust waar van alles was te beleven. ‘Als jullie geduld hebben, kunnen jullie misschien vandaag een kalfje geboren zien worden,’ kregen mensen bij Landlust te horen. 

In Maasland was in de Oude Kerk een toneelvoorstelling voor kids, getiteld Roodkapje & de Boze Wolk, met een gastrolletje voor Marjanne Zuijderwijk. Haar dochter Nikita ontwierp trouwens de fraaie poster van deze Midden-Delfland Dag. De deuren van Galerie WEERLOOS en Museum De Schilpen/Tavenu stonden wijd open.

Bij Paviljoen de Zweth en Boerderij Dichtbij/2SUR5 werd het drukker en drukker en ook Rijswijk-Sion vierde feest. Zo was er een presentatie over Sion met Jacques Moerman voor o.a. de fietsers van Delfia Batavorum en de vereniging.

Trekschuit
Een bijzondere attractie was de Goude Leeuwin met vaargast Kees van Paassen die was gestoken in historische kledij. De trekschuit uit Maassluis werd voortgetrokken door een paard, dit keer werden twee prachtige exemplaren ingezet die elkaar konden aflossen. Af en toe een emmer water over hun hoofden zorgde voor de welverdiende verkoeling.

Foto opening MDD met o.a. Arnoud Rodenburg (r) en Koos Kaarsen (l), gemaakt door Henk Groenendaal
Filmpje met beelden van div. locaties,  is gemaakt door Albert Tieken

Meer foto’s op MDV-Facebook en MDV-Instagram (met dank aan o.a. Tiny van der Meer, Sandra Veenendaal, Marjanne Zuijderwijk, Heleen Paalvast)

In het nieuws:
https://wos.nl/nieuws/artikel/midden-delfland-een-groen-bewaard-geheim (incl. tv-item)
https://www.rodi.nl/midden-delfland/301874/zonovergoten-midden-delfland-dag (voorpagina SchakelMiddenDelfland van 23 juni)
http://jaar2022.middendelfland.net/middendelflanddag/index.htm
https://www.ad.nl/westland/midden-delfland-dag-een-groen-bewaard-geheim-dat-zich-vooral-langs-water-afspeelt~a0a0c473/
https://www.omroepdelft.nl/delft-centraal (radio-item do 16 juni mmv Heleen Paalvast, 11u23m45s-11u33m45s)
https://schie.nu/nieuws/14016/op-zaterdag-18-juni-is-het-weer-midden-delfland-dag (tv-item mmv Wim van der Eijk)
https://www.deschiedammeronline.nl/artikel/details/midden-delfland-dag-langs-het-water
https://www.rodi.nl/midden-delfland/299956/midden-delfland-dag-langs-het-water (in de Maassluise Courant en de SchakelMiddenDelfland in de week van 7 juni)
https://wos.nl/radio/gemist/plus-radio/40328457-06ee-4cb8-b9bf-aecde84069e1/2022-06-12-1000-plus-radio (Maarten in de middag op 6 juni mmv Heleen Paalvast, 10u03m30s-10u14m)